|
Medicin, vård och hälsa
Publicerad:
2014-08-14 10:34
Långtidsstudie påvisar viktminskning med spenatextrakt
Under senare Ã¥r har forskare vid Lunds universitet presenterat forskningsresultat kring viktnedgÃ¥ng med hjälp av thylakoider i form av ett spenatextrakt. Nu är den första lÃ¥ngtidsstudien pÃ¥ människor publicerad och resultaten är entydiga. Med tillskott av thylakoider stärks den egna produktionen av mättnadshormoner vilket hjälper oss att hÃ¥lla en hälsosam kosthÃ¥llning. - Analyserna visar att en shot med thylakoider före frukost gör att suget efter sött minskar och att mättnadskänslan hÃ¥ller i sig hela dagen, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi. 38 överviktiga kvinnor har deltagit i studien som har pÃ¥gÃ¥tt i tre mÃ¥nader. Varje morgon före frukost fick de en shot med fem gram extrakt. Hälften av kvinnorna fick thylakoidshoten. Den andra hälften, kontrollgruppen, fick placebo. Deltagarna visste inte vilken av grupperna de tillhörde. De enda anvisningar de fick var att de skulle äta en allsidig kost med tre mÃ¥ltider per dag och de fick inte gÃ¥ pÃ¥ nÃ¥gon diet i övrigt. - Kontrollgruppen gick ner tre och ett halvt kilo och gruppen som fick thylakoidshoten gick ner fem kilo. Gruppen som fick thylakoider upplevde ocksÃ¥ att det var lättare att hÃ¥lla sig till endast tre mÃ¥ltider och kände inte suget efter mellanmÃ¥l, säger Charlotte Erlanson-Albertsson. Det är mättnadskänslan som är nyckeln. Modern processad mat bryts ner för snabbt för att tarmhormoner som skickar mättnadssignaler till hjärnan ska hinna med. Med hjälp av thylakoiderna bryts maten ner under lÃ¥ng tid, vilket gör att tarmhormonerna hinner frigöras och kan kommunicera med hjärnan att vi faktiskt är mätta. - Det handlar om att utnyttja tiden det tar att smälta maten. Det är inget fel pÃ¥ vÃ¥ra system, men den moderna âförtuggadeâ maten fixar inte det. Thylakoiderna förlänger matsmältningen och ger en mättnadskänsla. Suget efter mellanmÃ¥l minskar. Det gör att vi kan hÃ¥lla oss till den kosthÃ¥llning som vi är skapta för utan mellanmÃ¥l och onyttiga sötsaker som godis, chips och annat, säger Charlotte Erlanson-Albertsson. Publikation
Body weight loss, reduced urge for palatable food and increased release of GLP-1 through daily supplementation with green-plant membranes for three months in overweight women. Appetite. 2014. Publicerad online 2014 Jun 30.
Författare: Montelius C, Erlandsson D, Vitija E, Stenblom EL, Egecioglu E, Erlanson-Albertsson C.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24993695 Kontakt
Charlotte Erlanson-Albertsson, professor vid Lunds universitet, tel: 046-222 85 89, mobil: 070-288 1782 charlotte.erlanson-albertsson@med.lu.se
Katrin Ståhl
|