Lunds universitets logo

Pressmeddelanden - Arkiv

Välj år - 2004-2014

Humaniora/teologi

Publicerad: 2011-03-14 08:15

Bo Hagström får humanisternas finaste pris

− Jag blev mycket överraskad även om jag alltid har sett mig som en humanist, säger Bo Hagström som tilldelas årets Rausingpris.
Han får priset för sin utomordentliga förmåga att på ett varmt och entusiasmerande sätt föra människor närmare varandra genom att med utgångspunkt i det italienska köket på ett lättillgängligt sätt fördjupa kulturell förståelse.

Rausingpriset delas ut vid Lunds universitet varje år i samband med Humanist- och teologdagarna, vartannat år går det till en lysande forskare inom humaniora och vartannat år till en kulturpersonlighet. Årets tema för Humanist och teologdagarna den 8-9 april är Övergångar och årets Rausingpristagare kan sannerligen sägas ha varit med om många övergångar i sitt liv.
Bo Hagström föddes 1948 i Simrishamn. Mormoderns kokkonster och matupplevelserna baserade på lokala produkter från hav och slätt lade grunderna till ett genuint intresse för mat.

Journalistbanan inleddes på Nordvästra Skånes Tidningar och tog honom vidare till Aftonbladet. Bo kom senare att styra kosan mot sydligare breddgrader. Han blev restaurangägare i Spanien och Italien, drev en egen radiokanal i Spanien under hela åttiotalet, och lade grunden för den djupa kunskap om Medelhavets matkultur som sedan kommit att karakterisera hans tv-program och böcker.


I Sverige har Bo skapat sig ett namn som producent för populära program som Sköna söndag, Gomorron Sverige, Aspegren mitt i maten, och inte minst den stora succén Solens mat. Programmen och de uppföljande böckerna om italiensk regional matkultur ger insyn i hur den lokala produktionen av råvaror går till, hur de bearbetas till genuina traditionella rätter och vilket förhållande byborna har till sina mattraditioner. De många historierna bakom mattraditionerna ger oss insikter i hur viktig just maten är i Italiens kulturhistoria, lika viktig som konst, litteratur och musik.


Solens mat lockar år efter år många tv-tittare, som får sig till livs så mycket mer än mat och mattrender. Programmets popularitet har fått den stereotypa bilden av italiensk mat att förblekna. Det finns mer än pasta bolognese, pizza och tiramisu. Bo Hagström är en god människokännare och vet hur han får signoran i byns lokala trattoria att avslöja alla hemligheter med just hennes unika recept, och på köpet berätta om historiken bakom, om lokala festevenemang och traditioner. Denne kulturförmedlare bjuder oss på geografiska resor genom ett Italien som de flesta aldrig kommer i närheten av, långt bort från turistorterna. Årets Rausingpristagare är alltså en sann humanist.


Bo Hagström kommer att ta emot sitt pris under Humanist- och teologdagarna och också hålla årets Rausingföreläsning under rubriken Solens mat - en resa i smakernas värld.


Kontakt: Bo Hagström, mobil 070 5697086

bo-hagstrom@telia.com
Informationsansvarig Område HT Jenny Loftrup 046-2227233


Hela programmet för HT-dagarna:

Jenny Loftrup